Kirjoituskutsu Kosmoskynän numeroon 2–3/2024

Kuvituskuva
Kosmoskynä etsii kaikenlaisia asia- ja proosatekstejä painettuna julkaistavaan kaksoisnumeroon 2–3/2024. Kirjoituskutsun teemana on kulttuuriperintö spekulatiivisessa fiktiossa. Tekstien deadline on 19.4. (pe) kello 23.59. Tekstit tulee lähettää sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen toimitus@kosmoskyna.net (parhaat tiedostoformaatit docx/rtf). Valitettavasti pilvipalvelulinkin kautta toimitettuja tekstejä ei voida ottaa huomioon kutsussa. Nimeäthän tekstitiedoston tekstisi otsikolla JA omalla nimelläsi. Novellien maksimipituus on 5000 sanaa. Jos haluat kirjoittaa artikkelin, esseen tai kirja-arvion, olethan alustavan idean kanssa ensin yhteydessä toimitukseen. Tekstejä julkaistaan ensisijaisesti Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n jäseniltä.

Kulttuuriperinnöllä tarkoitetaan yleensä menneiltä sukupolvilta periytyneitä aineellisia asioita sekä aineettomia tapoja, tottumuksia ja tietoja, jotka vaikuttavat edelleen tämänhetkiseen elämään. Kulttuuriperintöä voivat olla esimerkiksi ihmisten muokkaamat maisemat, rakennukset, esineet, tarinat, tavat ja perinteiset käsityötyylit. Kulttuuriperintö on inspiroinut monia spekulatiivisen fiktion kirjoittajia. J.R.R. Tolkienin Keski-Maa on omalakinen maailmansa, joka on kuitenkin rakentunut monien maiden myyttisten tarinoiden ja kielihistorian varaan. Toisenlaisen tulkinnan kulttuuriperinnöstä on esittänyt China Miéville kirjassaan Toiset. Siinä arkeologia ja historiakäsitys kietoutuvat yhteen rikostapauksen kanssa ja haastavat miettimään omaa historiaamme toisella tavalla.

Mitä menneisyyden jäljet kertovat nykyhetkestä? Millaiseksi tarina muodostuu, kun kirjoittaja hyödyntää länsimaisesta historiasta tuttuja elementtejä? Ovatko kaukaista planeettaa aikoinaan asuttaneet lajit jättäneet merkkejä maaperään? Onko romahtaneen sivilisaation rakennusten jäänteistä löydettävissä kulttuuria? Kosmoskynän kaksoisnumeroon 2–3/24 etsitään kulttuuriperinnöstä inspiroituneita tekstejä. Kulttuuriperinnön määritelmää saa tulkita vapaasti, kyse voi olla täysin keksitystä perinnöstä tai vaikkapa suomalaisista perinteistä vaikutteita ottavasta spefistä. Tekstin ei tarvitse käsitellä pelkästään kulttuuriperintöä, mutta sen on oltava jollain tavalla olennainen osa sitä.

Ruukunsirpaleita liimaillen

päätoimittajat Lily Laine ja Nita Mäenpää