Portti tuntemattomaan-antologia tarjoaa katsauksen kirjoituskilpailun viime vuosien parhaimmistoon

kuva Vaskikirjat

Samu Kaarna ja Marko Järvinen (toim.): Portti tuntemattomaan

Kansi: Kari T. Leppänen

Vaskikirjat 2021, 309 sivua

Portti tuntemattomaan -antologia kokoaa yksiin kansiin kymmenen Portin novellikilpailussa kunniamaininnalle vuosina 2015−2019 yltänyttä novellia. Kunniamaininnan saavat kilpailunovellit, joita vähintään kaksi kolmesta tuomarista on pitänyt palkitsemisen arvoisena. Yli 90 prosenttia kilpailuun osallistuneista jää tämän rajan alapuolelle.

Nyt julkaistavat kymmenen novellia tarjoilevat värikkään kattauksen niin perinteisempää fantasiaa ja vauhdikasta vaihtoehtohistoriaa kuin kovaa tieteiskirjallisuuttakin. Mukana on peräti neljä Portin novellikilpailun aiemmin kerran tai useammin voittanutta kirjoittajaa, kaksi Atorox-voittajaa sekä kaksi Suomen Tolkien-seura Konnun myöntämän Kuvastaja-palkinnon voittajaa.

Jo lyhyt silmäys sisällysluetteloon nostaa odotukset toisin sanoen korkealle. Jokainen novelli toimii porttina toinen toistaan mielenkiintoisempiin maailmoihin, ja luvassa on fantastisia seikkailuita esimerkiksi sodan runtelemassa Irakissa ja muinaisesta Kiinasta innoituksensa ammentavaan kuninkaalliseen hoviin.

Tytti Heikkisen Missä virrat yhtyvät on riemastuttavaa vaihtoehtoehtohistoriaa, jossa suomalaiset tukkijätkät kohtaavat tulevaisuuden kyborgit. Kekkonenkin vilahtaa oivassa novellissa, joka tarjoilee kuin ohimennen varsin päteviltä kuulostavat selitykset muun muassa Tunguskan räjähdykselle ja suomalaisen lavatangon synnylle. Virkistävää huumoriakin sisältävä tarina on antologian todellinen väriläiskä ja mielikuvituksen riemuvoitto. Se pysyy runsaista elementeistään huolimatta kiitettävästi koossa, eikä loppuakaan osaa arvata etukäteen.

Katariina Heikkilän Koko kansan sankari sisältää kipeitä yhtymäkohtia aikamme kohulehdistöön ja julkkiskulttuuriin. Rakenteeltaan antologian muista novelleista erottuva tarina sijoittuu täysin kuvitteelliseen fantasiamaailmaan, mutta laittaa lukijan pohtimaan suhtautumistaan sensaationhakuisiin julkkisjuoruihin. Siinä sotasankari ja hänen yhtä ansioitunut vaimonsa ovat vapaata riistaa medialle ja tirkistelynhaluiselle yleisölle, ja seuraukset ovat sen mukaiset. Nopealukuinen novelli on hyvin toimiva kooste lööppejä, kuulustelupöytäkirjoja ja pidätysraportteja.

O. E. Lönnbergin novelli Tähdet Kiribati Gamman yllä edustaa kovaa scifiä, jossa matkataan avaruuden päätä huimaavien etäisyyksien halki, mutta jonka keskiössä on silti pieni ihminen suurine valintoineen. Tarinassa Liam ja Ronnie ovat ystäviä jo akatemiassa ja etenevät sotilasurallaan siihen pisteeseen, että sodan raadollisuus lyödään heille silmien eteen. Ovatko sotilaskuri ja käskyjen noudattaminen velvollisuuksia, jotka oikeuttavat mihin tahansa raakuuksiin? Kysymystä on puitu lukemattomissa sotarikollisten oikeudenkäynneissä ja se on yhä ajankohtainen. Loppujen lopuksi juuri yksittäiset, rohkeat henkilöt muuttavat eniten historiaa, kun he uskaltavat kuunnella omaatuntoaan ja nousevat vastustamaan valtakoneiston käskyjä.

Dekkareidenkin ystäviä hellitään parilla kunnon mysteeritarinalla. Kieleltään ja tunnelmaltaan kiehtova Jäässä heijastuvat kuvat on Reetta Vuokko-Syrjäsen scifiä ja rikostarinaa yhdistelevä novelli. Kaikki saa alkunsa, kun kuuluisa näyttelijätär tekee rikosilmoituksen omasta murhastaan. Ihmismielen lataaminen vaihtuviin ruumiisiin on vanha idea, mutta San Antarctica ja sen keskellä sijaitseva rikkaiden asuttama Peilikaupunki tarjoavat mielenkiintoiset ja ennen kaikkea hyvin visuaaliset puitteet juonelle, joka pitää kiinnostuksen yllä loppuun asti. Valtavat lasitornit ja peilikirkkaaksi hiotun jään näkee silmissään kuin valkokankaalla. Novellin maailma on taiten rakennettu, ja sopisi näyttämöksi useammallekin tarinalle. Rikostarinoiden ei todellakaan aina tarvitse sijoittua kaamoksen kynsissä kärvisteleviin pohjoismaisiin pikkukyliin, koska tunnelmaa löytyy scifistisistä tulevaisuudenkuvistakin.

Portti tuntemattomaan on luonnollisesti hieno teos kaikille kirjoittajille, joiden tekstit pääsevät sen mukana maailmalle lukijoiden luo, mutta se on myös ilahduttava lisäys kotimaisen spekulatiivisen fiktion kenttään. Antologia on mukavaa nojatuolimatkailua, jossa mielikuvitukselliset matkakohteet viihdyttävät, mutta myös herättelevät ajatuksia.

Kirja on saatu arvostelukappaleena.

Milka Hakkarainen on Ruotsissa asuva kirjailija, joka kirjoittaa dekkareita sekä tieteis- ja fantasianovelleja.