In Memoriam: Sari Peltoniemi

Sari Peltoniemi (24.6.1963–14.7.2023) muistetaan rakastettuna lasten- ja nuortenkirjailijana, sanoittajana, taiteilijaprofessorina sekä Vapaat Lastenkirjailijat eli VaLaS-kollektiivin henkisenä taustavoimana, mutta hän oli myös tieteis- ja fantasiakirjailija.

Uutterimmillaan Sari Peltoniemi oli tieteiskirjoittajana vuosituhannen vaihteessa, samaan aikaan kuin hänen uransa lasten- ja nuortenkirjailijana otti ensiaskeleitaan. Hänen ensimmäinen lastenkirjansa Löytöretkeilijä Kukka Kaalinen julkaistiin vuonna 2000. Vuonna 2001 ilmestynyt nuortenkirja Hirvi voitti Suomen Tolkien-seuran myöntämän parhaan suomalaisen fantasiaromaanin Kuvastaja-palkinnon. Peltoniemi osallistui ja palkittiin useana vuonna Portin kirjoituskilpailussa. Hänen novellejaan julkaistiin useimmissa kotimaisissa scifilehdissä.

Novellistina Peltoniemi kiinnitti hyödyntämänsä fantastiset elementit tiukasti arkitodellisuuteen. Anne Leinosen ja Eija Laitisen (myöh. Lappalainen) kanssa Peltoniemi puhui leikillisesti ”almondilaisesta” kirjallisesta liikkeestä. Englantilaisen nuortenkirjailijan David Almondin tavoin tarinoissa suosittiin niin sanottua matalaa fantasiaa. Hänen tarinoissaan liikuttiin usein suomalaisessa luonnossa. Peltoniemen novellistiikalle tyypillistä oli tiiviys, ja hänen tavaramerkejään olivat tietynlainen surumielisyys ja melankolia.

Sari Peltoniemi osallistui Kosmoskynän jalkeille nostamiseen ja kehittämiseen 2000-luvun alussa. Hän oli mukana muuttamassa lehteä pelkästä jäsenlehdestä enemmän kirjallisuuslehden suuntaan. Hän avusti Kosminen Colosseum -novelliarviopalstaa ja teki useita Kosmoskynän kymmenen kysymystä -haastatteluja ajankohtaisista kirjoittajista. Kirjoitukset ja haastattelut ovat yhä luettavissa verkossa Pasi Karppasen kokoamassa Kosmoskynä-arkistossa. Vuosien varrella Peltoniemi toimi opettajana useilla Stk:n järjestämillä kirjoituskursseilla Turussa ja Tampereella. Tuolloiselle nousevalle sff-kirjoittajapolvelle hän oli tärkeä esikuva.

Urallaan Sari Peltoniemi julkaisi useita palkittuja lasten- ja nuortenromaaneja. Niissä seikkailtiin niin mytologisten olentojen parissa kuin vaistoehtoisessa historiassakin. Lyhyiden tarinoiden kirjoittamista Peltoniemi ei jättänyt, vaan osallistui novelleillaan moniin antologiahankkeisiin. Näistä mainittakoon Juri Nummelinin toimittamat vampyyri- ja ihmissusiaiheiset antologiat sekä raskaan musiikin teema-antologia ROCKNOMICON (Osuuskumma 2015), johon hän kirjoitti Akanvirta-nimisen novellin.

Myöhemmällä urallaan Sari Peltoniemi toimi muun muassa Suomen kirjailijaliiton johtokunnassa, Taiken kirjallisuustoimikunnan jäsenenä sekä taiteilijaprofessorina. Näissä rooleissa hän pystyi pitämään myös spefikirjoittajien sekä lasten- ja nuortenkirjailijoiden puolia. ”Isossa” kirjallisuusmaailmassa kun nämä lajit saattavat joskus jäädä sivuun. Peltoniemen viimeiseksi julkaistuksi teokseksi jäi Ihmetyttö (Tammi 2023). Kosmoskynän toimitus esittää syvimmän osanottonsa Sari Peltoniemen omaisille.