KIRJOITUSKUTSU KOSMOSKYNÄN NUMEROON 1/2022

Vuoden ensimmäiseen numeroon haetaan kirjoituksia teemalla ELÄIMET SPEKULATIIVISESSA FIKTIOSSA.

Kirjoitusten deadline on maaliskuun 15. päivä (ti) kello 23:59:59, ja ne tulee lähettää sähköpostilla osoitteeseen toimitus@kosmoskyna.net (toivotut tiedostoformaatit docx/rtf).

Etsimme sekä novelleja että asiatekstejä. Artikkelin tai esseen tapauksessa olisi suotavaa, että lähestyt toimitusta ensin aiheen luonnoksella/synopsiksella, mielellään niin pian kuin mahdollista. Asiateksteille toivottu maksimipituus on noin 1000 sanaa, novelleille taas noin 20 liuskaa. Myös runot ja raapaleet ovat tervetulleita. Kirja-arvosteluista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä toimitukseen sopiakseen arvosteltavasta teoksesta.

 

TEEMASTA

Onko eläin ymmärtävä kumppani vai pelkkä tiedostamaton olento? Spekulatiivisessa fiktiossa eläin voi olla jotain paljon enemmänkin: se voi olla familiaari tai uskottu, se voi olla pirullinen vastustaja, tai yhtä hyvin muodonmuutoksen kohde.

Eläimet tuovat oman ulottuvuutensa spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen. Millainen on eläin näkökulmahahmona? Miten tavoitan suden tavan ajatella? Miten eri tavoin käyttäytyvät saalis ja saalistaja? Vai onko eläimen tehtävä palvella tarinaa symbolina, ihmisen tiedostamattoman puolen kuvaajana?

Saduissa ja myyteissä eläimet ovat usein keskeisissä rooleissa, faabeleista puhumattakaan, ja fantasiakirjallisuudessa eläinkumppani on kausittain tuntunut lähes pakolliselta lisältä. Mutta eläimet ovat läsnä yhtä lailla avaruudessa — kuka muistaa vaikkapa Halo Jonesin robottikoiran Tobyn hahmokaaren? Ilahdumme yhtä lailla sekä tarinoista, joissa pureudutaan syvälle eläinspefin perinteisiin kuin myös kertomuksista, joissa kirjoittajat vievät eläimiä epätyypillisiin ympäristöihin.

Tervetulleita ovat myös kertomukset antropomorfisista eläinhahmoista, kunhan eläinaspekti on tarinalle merkityksellinen, eivätkä eläimet ole kertomuksessa suoraan korvattavissa ihmisillä.

Otamme vastaan tarinoita sekä meidän maailmastamme tutuista että myyttististä eläimistä. Vain taivas on rajana, kunhan aiheisto liittyy eläimeksi määriteltäviin olentoihin. Halutessaan voi toki myös heittäytyä filosofiseksi ja haastaa vaikka koko eläimen rajan määritelmän. Toivomme kirjoittajien lähestyvän aihetta mieli avoinna, uusia näkökulmia etsien.