Anni Kuu Nupposen eroottisessa romaanissa rakkaus menee seksinkin edelle

Rajattu kuva kirjan etukannesta
Kuva: Osuuskumma

Miten olla sotilas? Entä miten olla ihminen, ei enää sotilas kaiken tappamisen jälkeen? Miten uskaltaa tulla rakastetuksi? Mitä tehdä, kun elämä vie eri suuntiin, mutta ei voi elää ilman toistakaan? Näitä kysymyksiä pohdiskelee Anni Kuu Nupposen romaani Täydelliset sotilaat (Osuuskumma, 2021).

Majuri Richard West on määrätty komentajaksi Taelorin tukikohtaan. Siellä hän joutuu saman tien silmätysten sotilas Ellen Wardin kanssa, joka seisoo suojalukossa kädessään vihollisen kypärä. Sen sisällä on vihollisen pää. Sotilas Ward on toiminut jälleen omapäisesti. Tukikohdan edellinen komentaja kapteeni Bellows onkin nähnyt hänet kiusankappaleena, joka ei tottele kuria, mutta Richard näkee naisen heti toisin: hänen ajatuksensa ei päästä irti Ellen Wardin huulista.

Halu Richardiin syttyy Elleninkin puolelta nopeasti. Intohimoon ja rakkauteen Ellenillä ja Richardilla on kuitenkin erilaiset lähtökohdat. Richard on menettänyt rakkaansa; Ellenillä ei oikeaa rakasta ole koskaan ollutkaan. Kumpikin huomaa olevansa epävarma. Sotilaan ammatissa arkuuteen ei ole varaa, mutta rakkaus on pelkkää epävarmuutta. Ellen ei ole koskaan nukkunut kenenkään vieressä, ei edes ollut treffeillä. Hän osaa olla suorasukainen seksissä, mutta rakkaudesta hänellä ei ole hajuakaan. Richard puolestaan kaipaa juuri rakkautta. Ellen tarvitsee vauhdin hurmaa ja nollaa aivonsa ajamalla solaaripyörällään. Richard rauhoittuu rakentamalla pienoismalleja. Kuten kunnon rakkausromaanissa ainakin, pääpari tuntuu olevan täysin yhteensopimaton.

Sota päättyy. Suhde etenee, mutta yhteisen elämän rakentaminen ei ole helppoa. Hitaasti rakastavaiset kuitenkin kietovat arkensa yhteen, ja kuin huomaamatta he jakavat pian yhteisen kodin. Sitten Ellen saa armeijan työtehtävän toiselta planeetalta ja erään työkomennuksensa jälkeen hän jää syytä selittämättä Ilara-planeetalle.

Kahden vuoden jälkeen dramaattinen tapahtuma tuo rakastavaiset jälleen yhteen. On selvää, etteivät he voi vastustaa toisiaan. Ellenillä on kuitenkin uusi työtehtävä, joka pitää hänet kaukana Richardista, ja taakkanaan traumoja, joita elämä sotilaana, tappaminen, on häneen istuttanut. Richardkin on mennyt sotilasurallaan rikki – häntä on muun muassa kidutettu. Lisäksi hänellä on unelmansa, ja ne ovat toisaalla. Miten voi olla parisuhteessa ihmiseen, joka on kolmen siirtoportin matkan päässä aivan toisella puolella galaksia? Kuinka paljon rakkauteen voi luottaa?

Kuva kirjan etukannesta
Kuva: Osuuskumma

Eroottiseksi romaaniksi määritellyssä Täydellisissä sotilaissa rakastellaan lukemattomia kertoja. Suurin osa seksikohtauksista on kuitenkin maltillisen mittaisia, joten teosta voi suositella myös lukijalle, joka ei ole vielä kovin syvällä eroottisen kirjallisuuden hetteiköissä. Genreä erityisesti rakastava saattaisi ajoittain toivoa pidempää viipyilyä seksin äärellä, mutta toisaalta seksikohtausten laajentamisessa olisi ollut toisteisuuden vaara.

Seksistä kirjoitetaan romaanissa suorasukaisesti, mikä sopii henkilöhahmojen makuuhuonekäyttäytymiseen. Koska sekä Ellen että Richard sanovat ääneen, mitä haluavat intiimiltä kanssakäymiseltään, on luontevaa, että ilmaisu ei muutenkaan kiertele asioiden oikeita nimiä vaan puhuu esimerkiksi erektiosta, klitoriksesta ja kullista.

Richardin ja Ellenin välillä on paitsi vetoa, myös syviä rakkaudentunteita, joten seksikohtaukset tuottavat lukijalle puhtaasti hyvää mieltä. Tarinan konfliktit eivät yllä makuuhuoneen puolelle, vaan Richardin ja Ellenin seksi on vaivatonta, pakottamatonta, nautinnollista – lyhyesti sanottuna kadehdittavaa. Konfliktit syntyvät muutoinkin henkilöiden päänsisäisistä peloista, käsittelemättömistä asioista ja epävarmuuden aiheuttamista estoista sekä ulkoisista asioista, eivät mistään henkilöiden välillä olevasta. Siksi Ellenin ja Richardin toivoo onnistuvan rakkaudessaan.

Vaikka Ellenin ja Richardin suhde on miehen ja naisen välinen kahden ihmisen suhde, Täydellisten sotilaiden maailmassa eletään luontevasti myös muunlaisissa rakkaussuhteissa. Richardin kuollut rakastettu on ollut mies, ja Ellenin ja Richardin ollessa erossa Richardilla on jälleen suhde toiseen mieheen. Ellenin ystävä Crisco on puolestaan ensin suhteessa toiseen naiseen ja päätyy myöhemmin ihmissuhteeseen nelilapsisen pariskunnan kanssa. Perhe on myös täydentynyt Criscon ja pariskunnan miehen yhteisellä lapsella. Nämä ihmissuhteet ovat romaanissa sivuosassa, ja ehkä eniten kertookin se, ettei niitä nosteta kummemmin esille. Romaanin maailmassa siihen ei ole tarvetta kenelläkään.

Maailmassa, jossa kuljetaan planeetalta toiselle, teknologia on aina kehittynyttä. Täydellisissä sotilaissakin on muun muassa siirtoportit, joiden avulla liikkuminen kaukaisuuteen on nopeampaa kuin avaruusaluksilla, ja tarkka-ampujille on asennettu toiseen silmään laite, joka havainnoi kaikkea tehokkaassa tappamisessa tarvittavaa. Maailma on kuitenkin sodan jäljiltä rähjäinen. Varsinkin yksi keskeisistä planeetoista, Lola, elää vähillä resursseilla. Onkin totuttu sanomaan, että Lolalla tullaan toimeen sillä, mitä sattuu olemaan. Planeetan jälleenrakennuksessa on kohdattava myös entiset viholliset, nyt naapureina. Lolalla viljellään maata, ja luonto on lähellä. Kivenheiton päässä olevan luonnon nostaminen tärkeään osaan ihmisen hyvinvoinnissa tuntuu vahvalta kannanotolta. Ehkä ihmisen ei pitäisi niin kauas katsoakaan onnea löytääkseen.

Toisaalta Täydellisissä sotilaissa mennään etäälle galaktisessa mittakaavassa. Sekä Richard että Ellen ovat valmiita tekemään suuria päätöksiä unelmiaan tavoitellessaan. He ovat valmiita ottamaan riskejä, jättämään taakseen kaiken muun paitsi toisensa. Pohjimmiltaan Täydelliset sotilaat onkin ennemmin rakkausromaani kuin eroottinen tarina. Sivukaupalla päälle vyöryvää erotiikkaa kaipaavalle se ei ehkä tarjoa sitä, mitä on vailla, mutta rakkaustarinana se on äärimmäisen kaunis.

Pääpari on yksinkertaisesti ihana. Elleniä on helppo rakastaa, koska hän koskettaa ujostelematta ja tilaa kyselemättä vyödildon ja valjaat, mutta sanoo, ettei Richardin tarvitse innostua niistä, ellei tahdo. Richardissa on puolestaan kärsivällisyyttä ja turvaa enemmän kuin kukaan voi toivoa. Ellen saa Richardin sanomaan, mitä tämä tahtoo. Richard näyttää Ellenille, mitä rakkaus on.

Mieltä jäytävät traumat on kuitenkin syytä käsitellä, jotta voi asettua toisen vierelle, löytää mielenrauhansa, elää tyynenä ja intohimoisena. Jollain tapaa tuntuu, että Täydelliset sotilaat tahtoo sanoa meille kaikille, että se on mahdollista.

Kirja on kustantajalta saatu arvostelukappale.