Pet Agents -sarja on kevyttä lähitulevaisuusutopiaa lukemaan opetteleville

Pet Agents. Ensi vilkaisulla nimi ei kuulosta mitenkään spekulatiiviselta fiktiolta, vaan koululaisten lemmikkiseikkailutarinalta. ”Kannessa komeilee kuitenkin karvakuonojen lisäksi suloinen robotti, joten tästä pitää ottaa selvää”, oli ensireaktioni sarjaan törmätessä.

Riina ja Sami Kaarlan Pet Agents -sarja kertoo kyllä niistä karvakuonoista, mutta lemmikkipulmia ratkotaan lähitulevaisuuteen sijoittuvassa kaupunkiutopiassa. Vehreän suurkaupungin katolla vanhan vesitornin sisään itse rakentamassaan asunnossa pitää päämajaa Kati-e, kaupungin johtava lemmikkiagentti ja jonkinlainen tekniikkanero. Kati-e on rakentanut kumppanikseen robotti Tibotin, joka osaa muuntautua eläinhahmoihiin ja puhua eläimille. Tibotia päivitetään sarjan myötä ja uudet ominaisuudet ovat avainasemassa kussakin tarinassa.

Robotin ja miljöön osalta Pet Agents on ilahduttavasti scifiä ikäryhmälle, jolle sitä on melko kapeasti tarjolla. Tarinat pyörivät kuitenkin pitkälti nimenomaan naapuruston ja tuttujen lemmikkipulmien ympärillä, ja Tibot lähinnä mahdollistaa tarinat tulkin roolissa. Toisaalta ehkä lemmikkien avulla tarinallistettu lempeä sisäänheittoscifi madaltaa lukukynnystä myöhemmässä iässä. Maailma on elävä ja johdonmukainen, eikä sitä jäädä turhaan selittelemään. Tämän ansiosta kirjat uponnevat myös puhtaasti eläimistä innostuneisiin lapsilukijoille. Kokonaisuudessaan konsepti on suorastaan nerokas, koska kukapa ei rakastaisi sekä robotteja että söpöeläimiä.

Rakenteellisesti kirjat koostuvat toisiinsa limittyvistä suuremmista ja pienemmistä lemmikkipulmista, joiden lisäksi ratkotaan löyhässä merkityksessä pääjuoneksi nousevaa isompaa mysteeriä. Episodinen rakenne toimii kohdeikäryhmälle hyvin, ja arkiset mysteerit houkuttelevat lukemaan aina vielä yhden luvun. Hahmot jäävät ohuiksi, mutta eipä painopiste niissä olekaan. Nokkela nörttityttö Kati-e kerää sarjan edetessä ympärilleen kavereita, mutta näiden kanssa ratkotaan yhdessä lemmikkipulmia eikä turhaan mietitä ihmissuhteiden nyansseja.

Ehdottomia huippukohtia sarjassa on kirjoittajien itse tekemä kuvitus. Vaikka kirjat ovatkin jo ihan oikeita lukuromaaneja, jokainen aukeama on kuvitettu immersiivisillä monivärikuvilla, jotka houkuttelevat hätäisemmänkin lukijan pysähtymään sivujen ääreen. Omassa testiyleisössä kirjoja selasi mielellään itsekseen myös lapsi, joka ei vielä osaa itse lukea.

Kustantamo Tammi markkinoi sarjaa alunperin koululaisille, mutta se on oikeastaan parhaimmillaan jo viisivuotiaasta ylöspäin, ja ikäsuositus olikin korjattu tähän heti toisessa osassa. Näin Pet Agents tavoittaa peräti kaksi haastavaa kohdeikäryhmää. On yllättävän vaikeaa löytää mielekästä luettavaa lapselle nivelvaiheessa, jossa kaivataan jo jotain yksittäistä kuvakirjaa pidempää, mutta kokonainen romaani voi vielä tuntua pitkältä. Toinen selkeä tärppiryhmä ovat lukemaan opettelevat: mukaansatempaava kuvitus ja lyhyet, toiminnalliset luvut houkuttelevat tavaamaan tarinaa itse pala kerrallaan. Tarinat ovat riittävän monimutkaisia pitämään koululaisenkin kiinnostuneena, eikä seikkailua uhrata kielen helppoudelle.

Plussaa sarjassa on myös realistisen tiedon tarjoaminen lemmikeistä. Kirjojen eläimet vaativat paljon hoitoa ja saattavat kakkia asuntosi täyteen. Koska en vielä ole tavannut koululaista, joka ei haaveilisi omasta lemmikistä, on aina mukava löytää kirjoja, joissa muistetaan mainita ne sänkyyn oksentelutkin sen sijaan, että ihana sankarikoira auttaa talossa ja puutarhassa.

Pet Agents 1: Täältä tullaan, lemmikit! (Tammi, 2019)

Kati-en ja Tibotin ensimmäinen yhteinen seikkailu koostuu useista toisiinsa nivoutuvista episodisista seikkailuista. Tarinoiden lomassa opitaan kiinnostavia asioita mm. hypokoiran toiminnasta. Seuraavia osia pohjustetaan tuomalla mukaan Kati-elle ihmiskumppani Tibotin ohelle. Episodisuus uppoaa kohdeikäryhmään hyvin, ja omassa kotitaloudessa kirjaa on jo luettu useampi kierros.

Pet Agents 2: Varkaan jäljillä (Tammi, 2019)

Toisessa osassa naapurustoa piinaa salaperäinen varas, ja aivan tavalliset lemmikit aiheuttavat erilaisia pulmia. Koeyleisöä kiinnosti, kuka varas on, ja lapsen mielestä oli hauska yllättyä, kun oma arvaus olikin väärä. Varasmysteerin ansiosta tarinassa on selkeämpi odotushorisontti kuin ensimmäisessä osassa.

Pet Agents 3: Kadonnut kenttä (Tammi, 2020)

Sarjan kolmannessa osassa Kati-e ja kumppani kohtaavat nykylapsen todellisen kauhun: maalla netti ei toimi! No, itse asiassa tietoverkon kattavuus ei ole lainkaan niin isossa osassa tarinaa kuin nimestä voisi kuvitella, mutta verkon toimintaperiaatteita selitetään mukavasti lapsille heti alkuun lemmikkijuttujen ohessa. Alkupohjustuksen jälkeen Kati-e ja kaverit lähtevät viemään ylisuureksi kasvanutta minipossua takaisin maalle, mutta jo matkalla kohtaavat eksyneen naakan, ja perillä maatilalla joku asettaa ansoja metsään.

Olimme koeyleisön kanssa yhtä mieltä, että tähän mennessä uusin osa on myös paras. Tarina on yhtenäisempi kuin aiemmissa, ja tuore miljöö virkisti kertomusta, joka olisi muuten saattanut juuttua jo kaavaan. Kadonneessa kentässäkin päätarinan lomaan punotaan sivukertomuksia, jotka rikastavat kerrontaa mukavasti. Toisaalta kuusivuotias ei kokenut salametsästäjää koskevan päätarinan ratkaisua tyydyttäväksi, kun rikollista ei näytetty eikä tämän motiiveja selitetty. Siitä huolimatta kokonaisuus lupaa hyvää seuraaville osille.

Erikseen on kuitenkin pakko mainita kummallinen särö maailmassa. Kesken kaiken lapset alkavat leikkiä cowboy’ta ja intiaaneja, mikä tuntuu oudolta valinnalta utopiassa: jos maailmassa kaikki on hyvin, miksi lapset edelleen opetettaisiin leikkimään käytännössä kansanmurhasta kertovaa leikkiä? On toki ymmärrettävää, että kirjailija lipsauttaa lapsuuden nostalgiassa leikin mukaan, mutta viimeistään kustannustoimittajan voisi toivoa napanneen tällaisen tyylirikon.

*

Kirjoja tulee myös ahmimisikäisille sopivan kiitettävään tahtiin: neljäs osa on luvattu vielä vuoden 2020 aikana. Pet Agents -sarja on hyvin kohdennettua, koukuttavaa viihdettä nuorimmille scifin ystäville.

 

Osat 2 ja 3 olivat kustantajan arvostelukappaleita, osa 1 oman hyllyn antia. 

Kosmoskynän lanu-kesä päättyy tähän arvosteluun. Nostimme kesän ajan esiin lähivuosien kiinnostavia spekulatiivisia lasten ja nuortenkirjoja. Juttusarjan mahdollisti Suomen arvostelijain liitto ry:n näiden artikkelien kirjoittajalle myöntämä apuraha. Sarjan muut osat löytyvät täältä. Kosmoskynä kiittää SARVia!