Galaktinen uusioperhe – lyhyt katsaus Mass Effectin lajikirjoon

Kirjoittanut: Niko Nikkilä

Scifi on minulle uuden löytämistä. Se on uusia mahdollisuuksia, uusia maailmoja ja uusia kulttuureja. Tämä on epäilemättä syy miksi Biowaren Mass Effect –pelisarja koukutti minua aikanaan niin vahvasti. Jopa nyt, viiden vuoden jälkeen ja uuden jatko-osan kolkuttaessa ovea, ei mikään pelisarja tunnu yhtä rakkaalta.

Mass Effectin galaksi on täynnä uusia maailmoja ja lajeja, tuttavuuksia jotka tuntuvat aidoilta ja eläviltä. Kiitos videopelien tarjoaman mahdollisuuden laajaan, kymmenien tuntien mittaiseen tarinankerrontaan ja villiin hahmosuunnitteluun, sarja sisältää mieleenpainuvimpia avaruuslajeja mitä olen koskaan kohdannut.

Tänään halusin esitellä teille niistä muutaman. Ohessa on vain osa niistä lajeista joiden parissa minulla on ollut ilo matkustaa, seikkailla ja taistella. Voin vakuuttaa teille, että sama joukko toivottaisi myös sinut tervetulleeksi. Galaksi on suuri ja siellä on tilaa jokaiselle.

 

Turianit

ME1

Turianit olivat ensimmäinen laji, jonka ihmiset kohtasivat lähtiessään valloittamaan galaksia. Ikävä kyllä ihmisten tavoin myös turianit ovat taipuvaisia sotaan, mikä johti kahden lajin väliseen veriseen yhteenottoon, jonka muisto viiltelee yhä lajien välejä.

Turianit noudattavat tiukkaa armeijakuria. Heidät tunnetaankin erityisesti järjestelmällisyydestään ja uskollisuudesta hallinnolleen. Armeijallinen hieararkia on läsnä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Tämän kurinalaisuuden ansiosta turianit ovat tärkeässä asemassa galaksin turvallisuudesta vastaamisessa.

Ulkomuodoltaan turianit ovat linnunsukuisia, vaikkakin höyhenettömiä. Heidän kehoaan peittää metallinen panssari, jonka tehtävänä on suojata näitä kotiplaneettansa Palavenin vahvaa aurinkosäteilyä vastaan. Turianien siluetti on pitkä, ohut ja piikikäs. Moniin teräviin ulokkeisiin kuuluvat myös näiden kolmisormiset kädet ja kaksivarpaiset jalat joiden päästä löytyvät petolinnun omaiset kynnet.

Turianit eroavat perustavanlaatuisesti galaksin muista lajeista siinä, että he ovat quarianeiden lisäksi ainoa laji, jonka dna perustuu dextro-aminohappoihin. Tämä molekyyli on muun muassa ihmisissä esiintyvän levo-aminohapon peilikuva. Tästä syystä muiden lajien syömä ruoka on parhaimmassa tapauksessa hyödytöntä turianeilla, ja pahimmillaan tappavaa.

 

Quarianit

ME5

Quarianit ovat mielestäni koko Mass Effect –sarjan kekseliäimmin sunniteltu laji. Quarianeilla ei ole kotiplaneettaa, sillä hävittyään sisällissodan luomansa geth-tekoälylajin kanssa quarianit joutuivat jättämään sen taaksensa ja pakenemaan. Nyt vain 17 miljoonan yksilön laji elää valtavassa avaruuden läpi kulkevassa laivastossaan.

Täysi eristäytyminen luonnonmukaisesta ekosysteemistä on jättänyt jälkensä quarianeihin. Sukupolvien mittainen asuminen steriilissä laivastossa on jättänyt näiden jo ennestään heikon immuunijärjestelmän niin huonoksi, että heidän tulee pitää jatkuvasti yllään taudeilta suojaavaa pukua. Tästä syystä quarianien ulkomuodosta tai fysiologiasta ei tiedetä paljoa ja heidän silmiinpistäviin piirteensä ovat kolmisormiset kädet ja kaksi/kolmivarpaiset jalat.

Myös laivaston niukat resurssit ja niukka elintila ovat muokanneet quarianien kulttuuria. Heille on tyypillistä vahva yhteisöllisyys ja toisistaan huolehtiminen. Perinteenä on, että aikuistuessaan nuori quarian lähetetään pyhiinvaellukselle etsimään jotain, josta olisi hyötyä laivastolle.

Quarianeihin kohdistuu paljon ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä. Näiden luomat gethit ovat yhä vaara muulle galaksille, josta monet syyttävät quarianeja itseään. Lisäksi quarianien paimentomainen elämäntapa on luonut heistä kuvan irtolaisina ja kerjäläisinä. Tästä huolimatta moni myös arvostaa heidän teknologista tietämystään, etenkin tekoälyn suhteen.

 

Kroganit

ME4

Kroganit ovat olemukseltaan puhdasta väkivaltaa. Sammakoiden ja dinosaurusten risteytystä muistuttavat möllykät ovat galaksin aggressiivisin rotu. Kroganien kotiplaneetta Tuchanka on radioaktiivinen, riutunut kivi- ja aavikkoplaneetta jonka nämä ovat itse  pilanneet keskenään käydyissä sodissaan. Taistelukentällä krogan on kauhistuttava vastustaja, kiitos panssarilevyjen, raa’an voiman ja useita varaelimiä sisältävän elimistön, joka mahdollistaa taistelun tavallisesti kuolettavien vammojenkin jälkeen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö kroganit olisi olleet tärkeitä galaksin selviytymisen kannalta. Krogan-armeija oli välttämätön apu rachni-sodassa, joka uhkasi pyyhkäistä allensa koko galaksin. Kroganien aggressiivinen luonto kääntyi kuitenkin heidän entisiä liittolaisiaan vastaan kun nämä sodan jälkeen nousivatkin kapinaan. Vastauksena tälle oli aseistettu sairaus, genophage, joka muutti lähestulkoon koko krogan-populaation steriiliksi.

Genophagen ja kroganeille ominaisen väkivaltaisuuden vuoksi laji onkin lähestymässä omaa sukupuuttoaan. Moni on myös kysynyt, päästettiinkö kroganit osaksi muuta galaksia liian nopeasti ja olisiko ollut parempi antaa heidän kehittää avaruusmatkailu omin voiminensa ja omalla ajallaan?

 

Asarit

ME2

Kaikista Mass Effecting monimuotoisista lajeista asarit ovat scifi-sarjoille kaikkein tyypillisimpiä. Siniset, lonkeropäiset avaruusnaiset ovat selvästi ottaneet vaikutteita Star Warsin twi’lekeistä ja lukuisista muista scifigenren alien-tytöistä. Sinänsä mielenkiintoinen piirre; se että koko lajilla on vain yksi sukupuoli (ihmisten näkökulmasta nainen) tuntuu sekin hivenen fanservice-hutulta. Mainitsinko muuten jo, että asarit pystyvät parittelemaan ja lisääntymään minkä tahansa muun lajin ja sukupuolen kanssa?

Niinpä. On vaikea uskoa, ettei tätä olisi tehty hieman kieli poskessa.

Laji ei kuitenkaan ole pelkkää fantasiahöttöä, vaan eräs Mass Effectin voimakkaimmista lajeista. Asarit elävät tuhansia vuosia ja ovat täten galaksin pitkäikäisimpiä asukkeja. Tämä asettaa heidät eräällä tavalla muiden lajien yläpuolelle, vanhoiksi ja viisaiksi matriarkoiksi.

Asarit olivat galaksin nykyisistä lajeista ensimmäinen, joka kykeni avaruusmatkailuun ja heillä on merkittävä valta-asema lajienvälisessä politiikassa. He ovat galaksin toteemipaalun huippusijoilla, ja jopa yksittäinen asari vaatii kunnioitusta pitkän ikänsä, bioottisten kykyjensä ja toisten olentojen mieliin vaikuttamisen ansiosta.

 

Ihmiset

ME6

Ihmiset ovat galaksin uusin tulokas, joka on ollut mukana kuvioisssa vasta noin kolmisenkymmentä vuotta Mass Effectin alusta lähtien. Galaksin muihin rotuihin verrattuna ihmiset ovat vielä kokemattomia, eivätkä he ole onnistuneet todistamaan kykyjään uusille naapureilleen. Vaikka ihmiset ovatkin jo hankkineet itselleen tukevan jalansijan, heidät nähdään yhä galaksin uusina tulokkaina, joiden täytyy tehdä rutkasti työtä ansaitakseen paikkansa sen vaikutusvaltaisempien lajien joukossa.

 

Volukset

ME3

Voittamaton jumalrotu.

 

Uusin Mass Effect –peli, Mass Effect: Andromeda julkaistaan 21.3.