J. S. Meresmaan Kenties tapan sinut vielä on virkistävästi kirjoitettu fantasiajännäri

Kuva: Karisto

J. S. Meresmaa: Kenties tapan sinut vielä

Kansi: Saana Nyqvist

Karisto 2022, 135 sivua

Ammattikoulussa opiskeleva Aleksi unelmoi e-urheilijan urasta. Yleensä hänen iltansa ovat täynnä harjoituspelejä ja kuntoilua, mutta yksi jäätelöbaarireissu lipsauttaa kaiken pois raiteiltaan. Naapuripöydän goottityttö vetää Aleksia puoleensa, suorastaan lumoaa hänet. Tyttö vie hänet syrjäiseen bunkkeriin ja kiskoo mukanaan pimeyteen. Aleksi tajuaa kauhukseen päätyneensä suljettuun tilaan yhdessä nälkäisen vampyyrin kanssa.

J. S. Meresmaan uusin nuortenkirja leikittelee kielellä ja kerronnan keinoilla. Tarina kulkee lyhyitä katkelmia lukuun ottamatta Aleksin silmien kautta nähtynä. Aleksi puhuu ja ajattelee puhekielisesti, käyttää pelitermejä ja livauttaa aina välillä sanan englantia suomen sekaan. Ammattikoulussa opiskelevalta hahmolta ei stereotyyppisesti oleteta kaunokielisyyttä, mutta Aleksi rikkoo ennakko-oletuksia. Pojan isoäiti on lukenut hänelle paljon kirjoja lapsena, joten Aleksin sanavarasto on huomattavan laaja, toisinaan jopa vanhahtava. Erityisesti jännittävissä tilanteissa hän yltyy kuvailemaan ympäristöä värikkäin sanankääntein.

Ei se ees ollu sellainen keskieurooppalainen wanha hautausmaa, jossa olis vampyyriyksiöiksi kelpaavia hautaholveja. Luterilaiseen tapaan siellä törrötti vaan rivi toisensa jälkeen pöyhkeilemättömiä, hiottuja graniittikuutioita kuin matkalaukkuja ja yksinkertaisia rautaristejä.” s. 78

Tarinan kantava voima on Aleksin ja vampyyrityttö Noran välisessä orastavassa ihmissuhteessa. Yli sata vuotta elänyt Nora tuntee vuosien painon, mutta teini-ikäisenä vampyyriksi muuttuneessa tytössä on edelleen tiettyä impulsiivisuutta ja nopeasti syttyvää innostuneisuutta. Kyseiset piirteet vetävät puoleensa Aleksia, joka suhtautuu videopeleihin intohimoisesti ja näkee vampyyriudessa jopa etuja e-urheilun kannalta. Noran näkökulmaa ei näytetä kuin lyhyissä runokatkelmissa, jotka kertovat rivien välistä, millaista on elää epäkuolleena. Tytön käyttämä kieli on Aleksiin verrattuna kirjakielistä ja aavistuksen mahtipontista. Aleksi vitsaileekin mielessään Noran käyttämille sanoille, kuten telefooni ja sanatorio.

Kentien tapan sinut vielä on sivumääränsä sekä sisältönsä puolesta nopealukuinen kokonaisuus. Kerronta hyödyntää onnistuneesti eri rekistereitä hahmojen oman äänen esille nostamiseen, mutta vanhahtavaakaan kieltä ei ole kirjoitettu kiemuraiseksi ja vaikeaselkoiseksi. Juonellisesti kirja etenee ripeästi pisteestä toiseen, eikä Aleksille jää juuri aikaa pohdiskella tapahtumia tai miettiä sydänalassa tykyttäviä uusia tunteita. Aikuisena lukijana kaipasin pitkäkestoisempaa jännitteen rakentamista lopussa piilevälle onnettomuudelle sekä pidempää pohjustusta kaksikon väliselle suhteelle. Teini-iässä tunteet saattavat toki kuohahtaa nopeastikin, mutta Nora on yli 100 vuotta vanha. Minua jäi kiinnostamaan, mikä juuri Aleksissa kiinnosti häntä ja oliko vastaavaa kenties tapahtunut aikaisemminkin.

Avoimuus vaikuttaa kuitenkin olevan kirjailijalta tietoinen valinta. Kirja on lyhyt ja helppolukuinen, mutta ei aliarvioi kirjaa lukevaa nuorta. Varsinaisten tapahtumien lomassa olevia tekstikatkelmia ja loppukohtausta voi tulkita monella tapaa ja etsiä niistä viittauksia tuleviin tapahtumiin. Katkelmat ovat suoran kertovan proosan sijaan runomaisia ja päiväkirjanomaisia merkintöjä.

Videopeleistä kiinnostunut, sosiaalisesti hieman kömpelö ja omasta seurastaan nauttiva Aleksi on samaistuttava päähenkilö. Meresmaa välttää kliseisimmät suuren kasvutarinan piirteet, eikä Aleksi ole tarinan lopuksi aivan uusi ihminen. Hän ei näyttäydy ylivoimaisena sankarina, vaan joutuu kohtaamaan vaikeita asioita ihan tavallisena poikana. Aina ihminen ei onnistu toimimaan oikein. Silloin on kohdattava omien tekojensa seuraukset ja jatkettava eteenpäin. Näihin tunnelmiin voi samaistua myös aikuinen.

Kenties tapan sinut vielä on monisävyinen fantasiajännäri, jota voi suositella niin aikuiselle kuin teini-ikäisellekin. Kirja voi toimia hyvänä tapana sukeltaa lukemisen maailmaan, jos paksut romaanit tuntuvat pelottavilta. Tummasävyisen kirjan kannesta paistavat Noran silmät vetävät puoleensa myös kirjaan tarttuvaa.

Kirja on kustantajalta saatu arvostelukappale.